ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Берташ Олексій Сергійович


Рішення:

Не прийнято

Сесія:

XVI

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

4

Дата реєстрації:

31.10.2021

Проголосовано:

17.11.2021 11:23:19

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    12
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    3
  • Не голосували
    8
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 4

Текст:



Nord

 

ДЕПУТАТ

РОКИТНІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ



(VIІI СКЛИКАННЯ)

БЕРТАШ ОЛЕКСІЙ СЕРГІЙОВИЧ









 

«27» жовтня 2021 року 
 

Рокитнівська селищна рада


ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

про звернення до Верховної Ради України, Президента України, Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного введення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії

 

Згідно ст.19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», ст.49,59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламенту Рокитнівської селищної ради,  просимо включити до порядку денного наступної сесії ради  питання «Про звернення Рокитнівської селищної   ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного виведення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії».

Проєкт рішення додається.

 

Депутат Рокитнівської селищної ради  

Голова фракції політичної партії

«Європейської солідарності»                                                    Берташ Олексій

 



 

ПРОЄКТ



УКРАЇНА

РОКИТНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Восьме скликання

(Шістнадцята сесія)

 

РІШЕННЯ

 

від ___ листопада 2021 року                                                               № _____

 

 

Про звернення Рокитнівської селищної ради

до Верховної Ради України, Президента України,

Генерального прокурора України щодо негайного

вжиття заходів з проведення розслідування і

притягнення до кримінальної відповідальності осіб,

причетних як до злочинного виведення коштів

Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні

вкрадених коштів через офшорні компанії

 

 

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Схвалити звернення Рокитнівської селищної ради до Верховної Ради України, Президента України, Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного виведення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії (текст звернення додається).

 

2. Рокитнівському селищному голові забезпечити направлення цього рішення до Верховної Ради України, Президента України, Генерального прокурора України.

 

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань Регламенту, гласності, депутатської діяльності і етики, прав людини, законності та запобігання корупції (О. СИДОРОВИЧ).

 

 

 

Селищний голова                                                      Григорій ТАРГОНСЬКИЙ



ЗВЕРНЕННЯ

Рокитнівської селищної  ради до Верховної Ради України, Президента України, Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного введення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії

Ми, депутати Рокитнівської селищної ради, які представляють інтереси Рокитнівської селищної громади, звертаємось до Верховної Ради України, Президента України, Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного введення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії.

Результати розслідування Pandora Papers, оприлюдненого Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, яке виявило участь вищих посадових осіб держави та їх оточення – президента Володимира Зеленського, голови СБУ Івана Баканова, братів Сергія і Бориса Шефірів, один з яких – перший помічник президента Зеленського, міністра Олександра Ткаченка, Андрія Яковлєва – у оборудках Ігоря Коломойського з виведення 40 млн. доларів з Приватбанку в офшорні юрисдикції – викликають масу обурення.

Це чорна пляма на репутації України як держави, яка з 2014 року веде війну з агресором, і одночасно реалізує системні реформи, позиціонуючи себе як проєвропейську країну.

Ці репутаційні втрати кидають тінь і на органи місцевого самоврядування, які активно включені в антикорупційний процес, – з впровадження прозорих закупівель за муніципальні кошти, з запровадження чесних процедур з приватизації комунальної власності тощо.

Врешті, 40 млн. «відмитих» доларів, - це кошти, які пов’язують вищих посадових осіб з злочинним угрупованням Коломойського і які є платою за імунітет Коломойського перед кримінальним переслідуванням сьогодні. Проти Коломойського введені санкції Держдепартаментом США, проти Коломойського висунула звинувачення прокуратура США, у рамках провадження в США пройшли обшуки в бізнес-структурах Коломойського. І тільки в Україні Коломойський володіє недоторканністю.

За висновком НБУ,  до націоналізації Приватбанку було завдано шкоди мінімум на 5,5 млрд. доларів.  На момент націоналізації банку в 2016 році приблизно 97% всіх неповернених кредитів для компаній, наданих Приватбанком, належали бізнесам, якими володіли або які контролювали Коломойський та Боголюбов. На докапіталізацію Приватбанку в цілому держава витратила понад 155 млрд. гривень.

Ми, як депутати Рокитнівської селищної ради, не можемо стояти осторонь від подій, що відбуваються. Це у тому числі наші кошти, кошти громад. Якби ці кошти були передані територіальним громадам, місцевим бюджетам, то Україну було б не впізнати. Адже у тому ж 2016 році загальна сума всіх трансфертів з Державного бюджету місцевим бюджетам склала не набагато більшу суму - 196 млрд. грн.

Ми вимагаємо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного введення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії. До рішення суду всі особи, причетні до оборудок Коломойського, які перебувають на державній службі, мають бути відсторонені від виконання обов’язків.

 

Схвалено

Рішення Рокитнівської селищної ради

від __ листопада 2021 року № ______