ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 8

ПРОЄКТ
УКРАЇНА
РОКИТНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Восьме скликання
(Тридцять третя сесія)
 
РІШЕННЯ
 
_____________ 20 __ року                                                                      № ____
 
Про затвердження мінімального
розміру місячної орендної плати
за один квадратний метр загальної
площі нерухомого майна фізичних
осіб на території Рокитнівської
селищної територіальної громади
 
        Відповідно до підпункту 170.1.2 пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу України, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1253 «Про затвердження Методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб», Наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 17.11.2022 № 214  Про затвердження показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України (розраховані станом на 01 жовтня 2022 року), з метою актуалізації розміру мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна фізичних осіб, збільшення  надходження до бюджету Рокитнівської селищної територіальної громади від податку на доходи фізичних осіб, за погодженням з профільною постійною комісією селищної ради, селищна рада
 
ВИРІШИЛА:
 
       1. Затвердити розрахунок мінімального розміру місячної орендної плати  за один квадратний метр загальної площі нерухомого майна фізичних осіб на території Рокитнівської селищної територіальної громади з 2023 року згідно з додатком.
        2. Визначити мінімальний розмір місячної орендної плати за один квадратний метр загальної площі нерухомого майна фізичних осіб на території Рокитнівської селищної територіальної громади з 2023 року:
    -   21,27 грн.кв.м. - для некомерційної діяльності, в тому числі для проживання
         фізичних осіб;
    -   42,54 грн.кв.м. - для провадження виробничої діяльності;
    -   63,81 грн.кв.м. - для провадження іншої комерційної діяльності.
        3. Встановити, що вказана мінімальна вартість на наступні роки визначатиметься згідно затвердженого розрахунку та в залежності від встановленого Міністерством розвитку громад та територій України прогнозного середньорічного показника опосередкованої вартості спорудження житла у Рівненській області на наступний рік.
        4.   Рішення набирає чинності з 01 січня 2023 року.
        5. Секретарю селищної ради (Марина ЛЕСКОВЕЦЬ) забезпечити доведення рішення до Головного управління ДПС у Рівненській області та опублікування в засобах масової інформації.
        6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, соціального захисту населення та регуляторної політики (О. КРУПЕНКО)
 
 
 
 
Селищний голова                                                       Григорій ТАРГОНСЬКИЙ

 
Додаток
до рішення Рокитнівської селищної ради
_________20__ року № ____
 
 
Розрахунок
мінімального розміру орендної плати за один квадратний метр
загальної площі нерухомого майна фізичних осіб
на території Рокитнівської селищної територіальної громади
 
 
Розрахунок мінімального розміру орендної плати за один квадратний метр загальної площі нерухомого майна фізичних осіб на території Рокитнівської селищної територіальної громади, проведеного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1253 «Про затвердження Методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб» (далі - методика).
         Мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна, що надається  в оренду визначається за формулою:
 
                         Р  =          Р новозбуд. (грн./м2)           * Ф, де
                                                               К  * 12
Р - мінімальна  вартість  місячної  оренди  за один квадратний метр метра
загальної площі нерухомого майна у гривнях.
Рн = середня вартість за один квадратний метр метра  новозбудованого  об'єкта,
подібного  до орендованого,  яка обчислюється залежно від ринкової
вартості, у гривнях (з урахуванням ПДВ) (19 144 гривень).
      Згідно з наказом Міністерства  розвитку громад та територій України від 17.11.2022 № 214 «Про затвердження показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України (розраховані станом на 01 жовтня 2022 року)» опосередкована  вартість спорудження житла (розрахована на 01.10.2022 року)  по Рівненській області складає 19144 грн. з ПДВ.
К  - коефіцієнт окупності об'єкта у разі надання його в оренду, що відповідає проектному строку його експлуатації (від 5 до 100 років).
       Згідно Наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 127 від 24.05.2001 (із змінами) та державних будівельних норм гарантійний строк експлуатації по житловому фонду становить 75 років.
 
                       Р     =      19144      = 21 грн. 27 коп.кв.м.
                                                            75*12
Згідно з методикою під час визначення мінімальної вартості місячної оренди за один квадратний метр загальної площі нерухомого майна застосовуються додаткові коефіцієнти функціонального використання об'єкта нерухомого майна (Ф),
які дорівнюють:
- для некомерційної діяльності, в тому числі для проживання - 1;
- для провадження виробничої діяльності - 2;
- для провадження іншої комерційної діяльності - 3.
         Мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна фізичних осіб, розрахована згідно з вищезазначеною формулою для Рокитнівської селищної територіальної громади з урахуванням податку на додану вартість складає:           
         -  для некомерційної діяльності, у тому числі для проживання фізичних осіб становить, Р = (19144/(75*12))*1 = 21,27 грн.кв.м.
         - для виробничої діяльності становить, Р = (19144/(75*12))*2 = 42,54 грн.кв.м.
         -  для іншої комерційної діяльності становить, Р = (19144/(75*12))*3 = 63,81 грн.кв.м.
 
 
 
 Секретар ради                                                                    Марина ЛЕСКОВЕЦЬ