ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Чирук Ірена Любомирівна

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

23.06.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 202
Про Програму відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян, які проживають на території Рокитнівської селищної ради, на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом на 2021-2023 роки


 

 
УКРАЇНА
РОКИТНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Восьме скликання
(Одинадцята  сесія)
 
РІШЕННЯ
 
від ___ липня 2021 року                                                                                         № ______
 
Про Програму відшкодування компенсації за
перевезення окремих пільгових категорій громадян,
які проживають на території Рокитнівської селищної
ради, на приміських маршрутах загального користування
автомобільним  транспортом на 2021-2023 роки
 
          Відповідно до пункту 22 частина 1 статті 26 Закону України  «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про залізничний транспорт», «Про  статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про статус і соціальний  захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про охорону дитинства», статті 91 Бюджетного Кодексу України та постанов Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування», від 16 серпня 1994 року № 555 «Про  поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від  17 травня 1993 року № 354», з метою забезпечення реалізації  прав окремих категорій громадян за пільговий проїзд на приміських маршрутах, селищна рада
 
вирішила:
 
  1. Затвердити Програму відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян, які проживають на території Рокитнівської селищної ради, на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом на 2021 – 2023 роки (далі – Програма), що додається.
  2. Фінансовому відділу Рокитнівської селищної ради передбачити видатки  на реалізацію заходів Програми, в межах наявних фінансових ресурсів.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії селищної ради з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, соціального захисту населення та регуляторної політики (Крупенко О.М.); з питань комунальної власності, інфраструктури та житлово-комунального господарства (Крупенко А.К.).
 
Селищний голова                                                                  Григорій ТАРГОНСЬКИЙ
                                      ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                          Рішення Рокитнівської селищної ради
                                                                        від ____________2021 року  №_____
 
ПРОГРАМА
       відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій    
       громадян, які проживають на території Рокитнівської селищної ради, на    
приміських маршрутах загального користування автомобільним  транспортом на  
                                                              2021-2023 роки
 
Загальна характеристика Програми
           Програма  відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян, які проживають на території Рокитнівської селищної ради, на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом на 2021 – 2023 роки  (далі - Програма) направлена на організацію пільгового проїзду окремих категорій громадян на приміських маршрутах загального користування та забезпечення компенсації збитків перевізників від пільгових перевезень окремих категорій громадян на приміських маршрутах загального користування.
Програма розроблена відповідно до Бюджетного Кодексу України, Законів України «Про автомобільний транспорт», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про охорону дитинства» та постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» та від 16.08.1994 № 555 «Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 р. № 354».
 
Визначення проблем, на розв’язання яких спрямована Програма
На території Рокитнівської селищної ради  проживає – 31770 осіб, які мають право на пільговий проїзд у приміському автомобільному транспорті загального користування згідно з чинним законодавством, в тому числі: 
-  40 інвалідів війни;
- 268  учасників бойових дій;
- 181  учасників війни;
- 39  осіб з числа «член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни»;
- 66  осіб, з числа ліквідаторів 1, 2, 3 категорій внаслідок аварії на ЧАЕС;
- 755 осіб, з числа постраждалих 1, 2 категорій внаслідок аварії на ЧАЕС;
- 14  ветеран військової служби та органів внутрішніх справ;
-  4426  дітей з  багатодітних сімей;
           -  6120 пенсіонерів за віком;
- 2019 осіб з  інвалідністю;
- 324 дітей з інвалідністю;
- 17518  постраждалих осіб внаслідок аварії на ЧАЕС  3 категорії.
 Стаття 91 Бюджетного кодексу України передбачає видатки з місцевого бюджету на місцеві програми соціального захисту окремих категорій населення та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.
Ситуація, що склалася, потребує термінового врегулювання, оскільки пільговим категоріям громадян проблематично скористатися правом на пільговий проїзд через відсутність фінансового ресурсу, а перевізники несуть фінансові втрати через відсутність компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян.
 
Мета Програми
           Метою Програми є забезпечення реалізації прав окремих категорій громадян Рокитнівської селищної ради  на пільговий проїзд автомобільним транспортом на приміських автобусних маршрутах загального користування та відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян перевізникам, які здійснюють перевезення на приміських маршрутах автомобільним транспортом загального користування за рахунок коштів селищного бюджету.
 
Ресурсне забезпечення Програми.
Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів селищного бюджету та інших джерел відповідно до чинного законодавства. Обсяги фінансування на виконання Програми визначені у додатку № 1 до Програми.
 
Заходи Програми
Заходи Програми, виконавці та терміни його виконання визначені у додатку № 2 до Програми.
 
Результативні показники
(критерії оцінки ефективності виконання заходів Програми)
Завдання:
          Зниження соціальної напруги серед пільгової категорії населення.
Компенсація вартості перевезень окремих пільгових категорій громадян автомобільним транспортом на приміських маршрутах згідно укладених з перевізниками договорів.
 
Очікуваний результат:
Реалізація Програми забезпечить організацію пільгового проїзду окремих категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом та компенсацію збитків перевізникам від пільгових перевезень окремих категорій громадян автомобільним транспортом на приміських маршрутах загального користування.
 
 
Система управління та контролю за ходом виконання Програми.
Організаційний супровід та координація діяльності щодо виконання Програми здійснюється відділом соціального захисту, охорони здоров’я та у справах дітей Рокитнівської селищної ради відповідно до Порядку відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян, які проживають на території Рокитнівської селищної ради,  на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом на 2021-2023 роки, що додається.
 
 
 
 
  
Секретар    ради                                                                    Марина ЛЕСКОВЕЦЬ    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 1
до Програми
 
РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ
грн.
Обсяг коштів, що пропонується залучити на виконання програми Етапи виконання програми
 
1 2
2021 2022 2023
Обсяг ресурсів, всього,
у тому числі:
   200 000   200 000  200 000
Селищний  бюджет    200 000   200 000  200 000
Разом        600 000 гривень    
     
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Секретар ради                                                            Марина    ЛЕСКОВЕЦЬ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 2
до Програми
 
Заходи
Програми відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян, які проживають на території Рокитнівської селищної ради,  на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом на 2021 - 2023 роки
№ п/п Перелік заходів програми Строк вико-
нання заходу
Виконавці Джерела
 фінансування
Орієнтовні обсяги фінансування (вартість), грн.
на 2021 - 2023 р.
Очікуваний результат
1 2 3 4 5 6 7
1. Виплата компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування згідно укладених договорів з перевізниками  2021- 2023 роки Рокитнівська селищна рада,  відділ  соціального захисту, охорони здоров’я та у справах дітей Рокитнівської селищної ради Селищний бюджет 600 000
 
Підвищення рівня соціального захисту окремих категорій населення через виплату компенсації за пільговий проїзд
 
 
Секретар ради                                                                                                                                      Марина ЛЕСКОВЕЦЬ
                                                       

 
Порядок
відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян, які проживають на території Рокитнівської селищної ради,  на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом  на 2021-2023 роки
 
1. Загальні положення
1.1. Цей Порядок визначає єдиний механізм відшкодування перевізникам компенсаційних виплат, пов’язаних з перевезенням громадян, які  мають право на пільги в автомобільному транспорті приміського сполучення (за винятком таксі) за рахунок коштів селищного бюджету.
Порядок розроблений на виконання Програми відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян,  які проживають на території Рокитнівської селищної ради, на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом на  2021 – 2023 роки.
1.2. Законодавчою та нормативною підставою Порядку є Бюджетний Кодекс України, Закони України «Про автомобільний транспорт», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 №354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» та від 16.08.1994 №555 «Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 р. №354», Закони України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про охорону дитинства».
Дія Порядку поширюється на відшкодування компенсаційних виплат за перевезення окремих категорій громадян за рахунок коштів селищного бюджету.
1.3.Цей Порядок визначає механізм відшкодування відділом соціального захисту, охорони здоров’я та у справах дітей Рокитнівської селищної ради (далі- Відділом) перевізникам компенсації за пільговий проїзд окремих пільгових категорій громадян за рахунок коштів селищного бюджету.
1.4.Загальна сума відшкодування компенсаційних виплат, пов’язаних з перевезенням громадян, які мають право на пільги, у автомобільному транспорті приміського сполучення визначається кошторисними призначеннями на відповідний рік за рахунок коштів селищного бюджету.
1.5. Відшкодування компенсаційних виплат проводиться на підставі договорів про відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян    автомобільним транспортом загального користування, укладених між перевізниками і Відділом, яке є головним розпорядником коштів, призначених для компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян.
 
Перевізники – отримувачі компенсаційних виплат за рахунок коштів селищного бюджету за пільговий проїзд окремих категорій громадян для укладання договору з Відділом подають наступну інформацію:
- заяву на укладання договору;
- виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
- копію чинного договору про організацію перевезення пасажирів;
- копію ліцензії;
- копію розкладу руху автобусів на маршрутах;
- копію свідоцтва про реєстрацію платника податку (за наявності);
- довідку про маршрути, в якій вказується:
  • найменування маршруту;
  • назва і адреса відправного пункту та пункту прибуття;
  • встановлені тарифи (вартість проїзду).
1.6. Обліку підлягають поїздки пільгових категорій громадян, яким відповідно до законодавства України надано право пільгового проїзду в автомобільному транспорті загального користування, а саме:
інвалідів війни - згідно посвідчення «Інваліда війни»;
- учасників бойових дій - згідно посвідчення «Учасника бойових дій»
- пенсіонерів за віком - на підставі пенсійного посвідчення;
- інвалідів та дітей-інвалідів - на підставі посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам»  або на підставі медичних документів, які підтверджують статус (висновку МСЕК або висновку ЛКК), довідки органу соціального захисту населення про перебування на обліку та документу, який посвідчує особу (за відсутності бланків посвідчення), пенсійного посвідчення;
- осіб, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів(не більше одного супроводжуючого) – по факту супроводження;
- ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України – при пред’явленні відповідного посвідчення «Ветерана військової служби», «Ветерана органів внутрішніх справ», «Ветерана податкової міліції», «Ветерана війни», «Ветерана Державної кримінально-виконавчої служби», «Ветерана служби цивільного захисту», «Ветерана Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації»;
- реабілітованих громадян, які постраждали внаслідок репресій або є пенсіонерами - на підставі посвідчення реабілітованого, пенсійного посвідчення;
- громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1 та категорія 2-ліквідатори) – на підставі посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;
          - дітей з багатодітних сімей - на підставі посвідчення «Дитини з багатодітної сім’ї».
 
2. Облікування фактичних перевезень громадян, яким надано право безоплатного проїзду автомобільним транспортом на приміських маршрутах та визначення суми втрат за перевезення окремих пільгових категорій громадян
2.1. Безкоштовне перевезення окремих категорій громадян, що мають право на безплатний проїзд згідно з чинним законодавством та вказаних у пп. 1.6 даного Порядку, здійснюється пасажирським автотранспортом на умовах, визначених договором на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладеним між перевізником та облдержадміністрацією, та на підставі договору, укладеного між перевізником та Відділом, при пред'явленні пільговиком  відповідного посвідчення, що підтверджує право на пільгу. 
2.2. При посадці в автобус на автостанції пільговик пред'являє водієві: квиток; посвідчення про право на безкоштовне (пільгове) перевезення встановленого зразка. При посадці за межами автостанції громадянин, що користується правом пільгового проїзду, пред’являє водію  автобуса відповідне посвідчення, яке дає право  на  проїзд.
2.3. Розрахунки фактично виконаних обсягів перевезень пільгових категорій населення в автобусах приміських маршрутів загального користування виконуються перевізниками на підставі виданих на автостанції пільгових квитків та вартості проїзду по кожному маршруту окремо (без урахування страхового збору та ПДВ) за календарний місяць.
2.4. В термін до 10-го числа місяця наступного за звітним, перевізники подають до Відділу щомісячний розрахунок про фактично виконані обсяги перевезень пільгових категорій населення за встановленою формою (Додаток 1 до Порядку), підтверджений відповідною кількістю виданих пільгових квитків  та розрахунок компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян у приміському автотранспорті за відповідний місяць (Додаток 2  до Порядку).
 
3. Порядок проведення відшкодування компенсації
 
3.1. Відділом на підставі розрахунків про фактично виконані обсяги перевезень пільгових категорій громадян, що надаються перевізниками, забезпечує відшкодування компенсаційних виплат на розрахунковий рахунок перевізників.
3.2. Відділ бере бюджетні зобов’язання та здійснює відповідні видатки в межах бюджетних асигнувань.
3.3. Станом на 1 число кожного місяця Відділ та перевізник складають акти звіряння у трьох примірниках.
 
4. Контроль та відповідальність за порушення договірних умов
 
4.1. Перевізник несе повну відповідальність за надання пільг на проїзд окремих категорій громадян за рахунок коштів селищного бюджету та за достовірність поданих розрахунків.
 
5. Порядок розгляду спорів
5.1. Спори, що виникають між перевізниками та Відділом вирішуються шляхом переговорів.
5.2. У випадках недосягнення згоди між Відділом та перевізниками спори вирішуються згідно з чинним законодавством України.
 
 
 
 
Секретар ради                                                                              Марина ЛЕСКОВЕЦЬ 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток  1
До Порядку відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом
 
 
Розрахунок фактично виконаних обсягів перевезень
пільгових категорій населення
 
За __________20__р.                          Перевізник ________________
 
Маршрут __________________________________
 
 

п/п
Назва зупиночних пунктів
від _________
до __________
Дата видачі
на автостанції
пільгового
квитка
Категорія
пільговика
П.І.Б.
пільговика
Посвід-
чення
серія_____
№_________
Вартість
проїзду
(грн.)
 
 
Всього видано «нульових» квитків  _____,
перевезено пільговиків _______ на загальну суму  ______________
(прописом сума)__________________________________________
 
 
Перевізник _________________П.І.Б
М.П.
 
 
 
Додаток 2
До Порядку відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом
 
 
Розрахунок компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян у приміському автотранспорті за _______ 20_ року.
№п/п Категорії пільговиків Перевезено безкоштовно пасажирів
чол.
Нарахована сума  для відшкодування
грн.
1 Інваліди війни
2 Учасники бойових дій
3 Ветерани військової служби
4 Ветерани органів внутрішніх справ
5 Постраждалі внаслідок  Чорнобильської катастрофи
6 Діти  з багатодітних  сімей
7 Пенсіонери  за віком
Всього:

 
Загальна сума для відшкодування за місяць складає_____________________________
 (прописом  сума)________________________________________________________________
 
 
Перевізник _________________П.І.Б
М.П.