ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 213


ПРОЄКТ

УКРАЇНА
РОКИТНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Восьме скликання
(Одинадцята сесія)
 
РІШЕННЯ
 
 
від _____________ 2021 року                                                                 №____
 
 
 
 
Про затвердження Положення про особистий прийом громадян депутатами Рокитнівської селищної ради VIII скликання
 
Керуючись ст. 40 Конституції України, п.5 ст.10 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», ст.ст. 25, 59  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою створення необхідних умов для реалізації конституційних прав громадян на звернення, селищна рада
 
вирішила:
 

  1. Затвердити Положення про особистий прийом громадян депутатами Рокитнівської селищної ради VIII скликання згідно з додатком.
 
  1. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань Регламенту, гласності, депутатської діяльності і етики, прав людини, законності та запобігання корупції (Сидорович О.М.).

 
 
 
 
Селищний голова                                                  Григорій ТАРГОНСЬКИЙ

 
Додаток
до рішення Рокитнівської селищної ради
від «___»____________2021 року №____
 
 
 
ПОЛОЖЕННЯ
про особистий прийом громадян депутатами
Рокитнівської селищної ради VIII скликання
 
 
І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
 
1.1. Положення про особистий прийом громадян депутатами Рокитнівської селищної ради VIII скликання (далі – Положення) розроблено на підставі Конституції України, Законів України «Про статус депутатів місцевих рад», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про звернення громадян» та Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації».
Дане Положення регулює питання практичної реалізації жителями Рокитнівської територіальної громади наданого їм Конституцією України права звертатися на прийом до депутатів селищної ради, які зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом термін.
1.2. Депутат Рокитнівської селищної ради (далі – депутат) систематично веде прийом громадян і зобов’язаний визначити та оприлюднити дні, години, місце прийому виборців, інших громадян, вести регулярний прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходівщодо забезпечення їх оперативного вирішення.
Якщо вирішити порушені в усному зверненні питання безпосередньо на особистому прийомі неможливо, воно розглядається у тому ж порядку, що й письмове звернення. Про результати розгляду громадянину повідомляється письмово або усно, за бажанням громадянина.
1.3. Особистий прийом громадян здійснюється згідно з графіком прийому, який оприлюднюється на офіційному сайті Рокитнівської селищної ради, на інформаційних стендах в адміністративних приміщеннях селищної ради.
1.4. Депутат має право здійснювати прийом громадян поза приміщенням та визначеним спеціальними часом за власним бажанням чи необхідністю.
 
 
 
ІІ. ЗАПИС ГРОМАДЯН НА ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ
 
2.1. Особистий прийом громадян депутатами здійснюється за попереднім записом або в день прийому без попереднього запису. Запис на прийом проводить особисто депутат.
2.2. Під час проведення запису у громадянина з’ясовується інформація (прізвище, ім’я, по батькові, адреса, соціальний стан, категорія, номер телефону, питання, з яким звертається громадянин, наявність попередніх звернень).
2.3. Після з’ясування питання, з яким звертається громадянин, депутат вказує йому дату і час прийому відповідно до затвердженого графіка особистого прийому громадян.
2.4. Якщо розв’язання питання, з яким звернувся громадянин, не входить до компетенції депутата, виконавчих органів селищної ради, депутат пояснює йому, до якого органу, підприємства, організації чи установи треба звернутися за його вирішенням, надаючи за можливістю допомогу (вказує адресу, номер телефону тощо).
В особистому прийомі громадян можуть брати участь їх представники, повноваження яких оформлені в установленому порядку, та/або особи, які перебувають в родинних відносинах з цими громадянами і мають документи, що підтверджують їх особу та повноваження.
2.5. Повторний прийом громадянина з питання, яке вже розглядалося депутатами чи посадовими особами Рокитнівської селищної ради та її виконавчих органів, проводиться лише у разі, якщо це питання не було вирішене по суті.
 
ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ ОСОБИСТОГО
ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТОМ СЕЛИЩНОЇ РАДИ
 
3.1. Особистий прийом громадян проводиться особисто депутатом ради.
3.2. В разі непередбачених обставин, які перешкоджають здійсненню прийому, прийом переноситься, про що необхідно повідомити громадян, які прибули на особистий прийом завчасно.
3.3. Громадянин має право подати письмове звернення, яке опрацьовується відповідно до Закону України «Про звернення громадян», або записатися на наступний згідно з графіком особистий прийом депутата або до іншого депутата селищної ради, оскільки депутати представляють інтереси жителів не лише окремого виборчого округу, а жителів усієї територіальної громади.
3.4. Під час особистого прийому особлива увага приділяється вирішенню проблем, з якими звертаються ветерани війни та праці, учасники бойових дій,особи з інвалідністю, громадяни з багатодітних сімей, одинокі матері, інші громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки.
3.5. Депутат, який здійснює прийом, для забезпечення кваліфікованого роз’яснення питань, порушених громадянами, за згодою селищного голови, може залучати до їх розгляду представників структурних підрозділів апарату Рокитнівської селищної ради відповідно до вимог чинного законодавства України.
3.6. Питання, з якими звертаються громадяни, за можливістю вирішуються під час особистого прийому. Депутат, який веде прийом, керується чинним законодавством України і в межах своєї компетенції має право прийняти одне з таких рішень:
– задовольнити прохання чи вимогу безпосередньо під час особистого прийому;
– відмовити в задоволенні прохання чи вимоги з посиланням на законодавство,
повідомивши заявника про мотив відмови і порядок оскарження прийнятого рішення;
– прийняти письмове звернення, скарги, пропозиції, листи (за потреби додаткового вивчення і перевірки) і пояснити громадянинові причини неможливості розв'язання питань під час особистого прийому, а також про порядок і термін розгляду його звернення.
3.7. Подана громадянином на особистому прийомі письмова заява розглядається в порядку, встановленому законодавством для письмових звернень.
 
 
IV. РЕЗУЛЬТАТИ ЗДІЙСНЕННЯ ОСОБИСТОГО
ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН
 
4.1. Письмові заяви громадян депутат долучає як додаток до депутатського запитання, запиту, звернення, скарги, пропозиції, листа.
4.2. Посадові особи, яким доручено розгляд депутатського звернення, забезпечують об’єктивне, всебічне і своєчасне виконання наданих доручень.
Відповідно до чинного законодавства України не допускається надання неоднозначних, необґрунтованих або неповних відповідей за зверненнями громадян чи депутатських звернень із порушенням термінів, встановлених законодавством.
4.3. Контроль за дотриманням термінів виконання доручень, наданих під час особистого прийому, здійснює особисто депутат.
4.4. Всі матеріали, отримані депутатом від громадянина, який був на особистому прийомі, формуються у справу.
4.5. Звернення громадян на особистому прийомі реєструються депутатом в журналі особистого прийому громадян.
 
 
 
Секретар ради                                                               Марина ЛЕСКОВЕЦЬ