ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:

Берташ Олексій Сергійович



Рішення:

Прийнято

Сесія:

LVIII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

2

Дата реєстрації:

17.09.2024

Проголосовано:

04.10.2024 11:22:37

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    17
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2

Текст:

ПРОЄКТ


РОКИТНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Восьме скликання

(П’ятдесят сьома сесія)

 

РІШЕННЯ


 

_____________ 2024 року                                                                           № _____

 

Про звернення Рокитнівської селищної ради до

Президента України, Голови Верховної Ради України,

Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо

полонених і безвісти зниклих захисників Сил безпеки

й оборони України та сприяння їх визволенню з полону

 

       Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтею 19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», за погодженням з профільною постійною комісією селищної ради, селищна рада

 


ВИРІШИЛА:


 

1. Схвалити текст звернення депутатів Рокитнівської селищної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо полонених і безвісти зниклих захисників Сил безпеки й оборони України та сприяння їх визволенню з полону (додається).

2. Секретарю ради (Марина ЛЕСКОВЕЦЬ) забезпечити направлення вищезгаданого звернення до зазначених в пункті 1 даного рішення осіб.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань Регламенту, гласності, депутатської діяльності і етики, прав людини, законності та запобігання корупції (О. СИДОРОВИЧ).

  

 

Селищний голова                                                                  Григорій ТАРГОНСЬКИЙ

 




Звернення Рокитнівської селищної ради до

Президента України, Голови Верховної Ради України,

Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо

полонених і безвісти зниклих захисників Сил безпеки

й оборони України та сприяння їх визволенню з полону


 

       Щодня наші Захисники та цивільні громадяни України стають заручниками ворожого полону, а їхні родини залишаються у страху та невідомості. Війна продовжує забирати свободу та життя наших людей, і процес повернення полонених стає все більш складним і тривалим.

       російська федерація не лише порушує всі міжнародні норми, але й маніпулює долями людей, блокуючи обміни як військовополоненими, так і цивільними заручниками.

       Наші Захисники, Захисниці та мирні громадяни утримуються в жахливих умовах у тюрмах та СІЗО, всупереч Женевським конвенціям.

російська сторона офіційно не підтверджує місцезнаходження полонених, свідомо направляючи брехливі відповіді родичам. Крім того, росія не дозволяє полоненим виходити на зв’язок з родичами та близькими, не надає інформації про стан здоров’я, умови утримання наших полонених. За свідченнями звільнених з полону, щодо них постійно застосовується фізичне та психологічне насилля.

       До нас, як депутатів Рокитнівської селищної ради, звертаються родини полонених та зниклих безвісти Воїнів, які втомились від невідомості про те, що відбувається та де знаходяться їхні рідні.

    Закликаємо владу негайно активізувати міжнародні та національні зусилля для забезпечення звільнення всіх українських військовополонених і цивільних осіб, які незаконно утримуються на території росії. Окрім того, закликаємо посилити зусилля з метою забезпечення дотримання норм міжнародного гуманітарного права щодо утримуваних російською федерацією українських військовополонених та запобігання катуванню, приниженню честі та гідності, порушенню прав людини, встановлення місцеперебування всіх бранців – громадян України.

 

Враховуючи вищевикладене, звертаємось до Вас з наступним:

1) вжити дієвих заходів для повернення з полону захисників Сил безпеки й оборони України, надання повної інформації щодо зниклих безвісти;

2) посилити публічне висвітлення ситуації щодо полонених та безвісти зниклих захисників Сил безпеки й оборони України;

3) вчергове звернутись до міжнародних партнерів, з метою зосередження  та привернення увагу до ситуації з нашими полоненими та безвісти зниклими;

4) вкотре нагадати організаціям ООН, Червоний Хрест, державним партнерам про їх зобов’язання забезпечити відправку представників цих організацій до місць утримання військовополонених;

5) забезпечити належні соціальні гарантії родинам полонених та зниклих безвісти Воїнів.

 


Схвалено

Рішення Рокитнівської селищної ради

____________ 2024 року № _____