ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:


Павлушенко Микола Олександрович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

155

Дата реєстрації:

21.07.2021

Проголосовано:

06.08.2021 11:58:29

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 155

Текст:



 




















ПРОЄКТ




УКРАЇНА

РОКИТНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Восьме  скликання

(Дванадцята сесія)

РІШЕННЯ

від __________ 2021 року                                                                      № ______

Про внесення змін до Положення про

конкурс на посаду керівника закладу

загальної середньої освіти Рокитнівської

селищної територіальної громади

 

Керуючись статтями 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до статті 25 Закону України «Про освіту», статей 37, 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту», враховуючи Типове положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 28 березня 2018 року № 291, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2018 року за

№  454/31906,  враховуючи пропозицію відділу освіти, молоді та спорту Рокитнівської селищної ради, за погодженням з постійними комісіями селищної ради, селищна рада

 ВИРІШИЛА:

1. Внести зміни та затвердити в новій редакції Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Рокитнівської селищної територіальної громади, що додається.

2. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Рокитнівської селищної ради  від 06.05.2021 року №557 «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Рокитнівської селищної територіальної громади».

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, молодіжної політики (Смик Л.М.).

 

 

Селищний голова                                                   Григорій ТАРГОНСЬКИЙ

 






ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Рокитнівської селищної ради

від ___ серпня 2021 року № ____




 

ПОЛОЖЕННЯ

про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Рокитнівської селищної територіальної громади

 

 

Положення про проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Рокитнівської селищної територіальної громади (далі – Положення) розроблене відповідно до статті 26 Закону України «Про освіту», статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту» та визначає процедуру організації, проведення конкурсу та призначення на посаду директора закладу загальної середньої освіти Рокитнівської селищної територіальної громади  (далі – Заклад освіти).

1.  Конкурс складається з таких етапів:

1) прийняття рішення про проведення конкурсу та затвердження складу конкурсної комісії;

2) оприлюднення оголошення про проведення конкурсу;

3) прийняття документів від осіб, які виявили бажання взяти участь у конкурсі;

4) перевірка поданих документів на відповідність установленим законодавством вимогам;

5) допущення кандидатів до участі у конкурсному відборі;

6) ознайомлення кандидатів із закладом освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування закладу;

7) проведення конкурсного відбору;

8) визначення переможця конкурсу;

9) оприлюднення результатів конкурсу.

2. Рішення про проведення конкурсу приймає Рокитнівський селищний голова (далі – селищний голова) шляхом видання відповідного розпорядження:

- одночасно з прийняттям рішення про утворення нового закладу загальної середньої освіти;

- не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти;

- не пізніше десяти робочих днів з дня дострокового припинення (прийняття рішення про дострокове припинення) договору, укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, чи визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся.

3. Оголошення про проведення конкурсу оприлюднюється на веб-сайті Рокитнівської селищної ради (далі – селищна рада) та веб-сайті закладу освіти (у разі його наявності) наступного робочого дня після прийняття рішення про проведення конкурсу та має містити:

- найменування і місцезнаходження закладу;

- найменування посади та умови оплати праці;

- кваліфікаційні вимоги до керівника закладу відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту»;

- вичерпний перелік, кінцевий термін і місце подання документів для участі у конкурсі;

- дату та місце початку конкурсного відбору, етапи його проведення та тривалість;

- прізвище та ім’я, номер телефону та адресу електронної пошти особи, яка уповноважена надавати інформацію про конкурс та приймати документи для участі у конкурсі.

4. Для проведення конкурсів селищний голова шляхом видання відповідного розпорядження затверджує склад конкурсної комісії з рівною кількістю представників кожної із сторін, визначених Законом України «Про повну загальну середню освіту».

Конкурсна комісія діє на постійній основі.

Загальна чисельність членів конкурсної комісії становить 6 осіб.

До складу конкурсної комісії входять представники:

- засновника (посадові особи органу державної влади чи депутати відповідного представницького органу місцевого самоврядування (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи);

- відповідної місцевої державної адміністрації чи територіального органу центрального органу виконавчої влади із забезпечення якості освіти (державні службовці);

- інститутів громадянського суспільства (громадських об’єднань керівників закладів освіти, професійних об’єднань педагогічних працівників, профспілкової організації та інших громадських формувань, а також експертів, фахівців у сфері загальної середньої освіти тощо).

Склад конкурсної комісії затверджується селищним головою на підставі:

- рішення селищної ради щодо представників від Рокитнівської селищної ради;

- офіційних листів від відповідної місцевої державної адміністрації чи територіального органу центрального органу виконавчої влади із забезпечення якості освіти, інститутів громадянського суспільства. У випадку надходження від вказаних суб’єктів більшої кількості кандидатур у конкурсну комісію ніж вказано у даному положенні, їх відбір здійснюється на розсуд селищного голови.

До складу конкурсної комісії не може бути включена особа, яка:

- визнана в установленому законом порядку недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена;

- має судимість або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення;

- відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» є близькою особою учасника конкурсу або особою, яка може мати конфлікт інтересів.

У роботі конкурсної комісії з правом дорадчого голосу можуть брати участь представники органів громадського самоврядування закладу освіти, на посаду керівника якого оголошено конкурс.

Члени конкурсної комісії зобов’язані:

- брати участь у роботі конкурсної комісії та голосувати з питань порядку денного;

- заявляти самовідвід у разі наявності чи настання підстав, передбачених Законом України «Про повну загальну середню освіту», що унеможливлюють їх участь у складі конкурсної комісії.

Конкурсна комісія є повноважною за умови присутності на її засіданні не менше двох третин від її затвердженого складу. Конкурсна комісія приймає рішення більшістю від її затвердженого складу. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови конкурсної комісії.

Рішення конкурсної комісії оформлюються протоколами, які підписуються всіма присутніми членами конкурсної комісії та оприлюднюються на веб-сайті селищної  ради протягом наступного робочого дня з дня проведення засідання конкурсної комісії.

Конкурсна комісія та її члени діють на засадах неупередженості, об’єктивності, незалежності, недискримінації, відкритості, прозорості, доброчесності. Не допускається будь-яке втручання в діяльність конкурсної комісії, тиск на членів комісії та учасників конкурсу.

Голова конкурсної комісії визначається рішенням сесії з числа представників Рокитнівської селищної ради, секретар конкурсної комісії обирається з числа її членів на першому засіданні комісії.

5. Для участі у конкурсі подають такі документи:

- заява про участь у конкурсі з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»;

- автобіографія та/або резюме (за вибором учасника конкурсу);

- копія паспорта громадянина України;

- копія документа про вищу освіту (з додатком, що є його невід’ємною частиною) не нижче освітнього ступеня магістра (спеціаліста);

- документ, що підтверджує вільне володіння державною мовою;

- копія трудової книжки чи інших документів, що підтверджують стаж педагогічної (науково-педагогічної) роботи не менше трьох років на день їх подання;

- довідка про відсутність судимості;

- довідка про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду;

- мотиваційний лист, складений у довільній формі.

Особа може подати інші документи, які підтверджуватимуть її професійні та/або моральні якості.

Визначені у цьому пункті документи подаються особисто (або уповноваженою згідно з довіреністю особою) особі, яка уповноважена приймати документи для участі у конкурсі, у визначений в оголошенні строк, що може становити від 20 до 30 календарних днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурсу.

Уповноважена особа приймає документи за описом, копію якого надає особі, яка їх подає.

6. Протягом п’яти робочих днів з дня завершення строку подання документів для участі в конкурсі конкурсна комісія:

- перевіряє подані документи щодо відповідності установленим вимогам;

- приймає рішення про допущення та/або недопущення до участі у конкурсі;

- оприлюднює на веб-сайті селищної ради перелік осіб, яких допущено до участі у конкурсному відборі (далі - кандидати).

До участі у конкурсі не можуть бути допущені особи, які:

- не можуть обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту»;

- подали не всі документи, визначені Законом України «Про повну загальну середню освіту», для участі в конкурсі;

- подали документи після завершення строку їх подання.

7. Селищна рада за необхідності зобов’язана організувати та забезпечити ознайомлення кандидатів із закладом загальної середньої освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування не пізніше 5 робочих днів до початку проведення конкурсного відбору.

8. Конкурсний відбір переможця конкурсу здійснюється за результатами:

- перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, зокрема Закону України «Про повну загальну середню освіту», Закону України «Про освіту» та інших нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти;

- перевірки професійних компетентностей, що відбувається шляхом письмового вирішення ситуаційного завдання;

- публічної та відкритої презентації державною мовою перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, а також надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії в межах змісту конкурсного випробування.

Селищна рада зобов’язана забезпечити відеофіксацію та (за можливості) відеотрансляцію конкурсного відбору з подальшим оприлюдненням на своєму веб-сайті відеозапису протягом одного робочого дня з дня його проведення.

9. Перелік питань для перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Перевірка знання законодавства претендентів здійснюється у формі письмового тестування, як правило, у сесійній залі селищної ради. Загальний час виконання тестування становить до 40 хвилин.

Перевірка знань законодавства складається із 30 (тридцяти) тестових питань. Із 3 (трьох) варіантів відповідей, одна є правильною.

Варіанти тестових питань формуються із Примірного переліку питань у вибірковий спосіб. Варіант тестового питання кандидат обирає особисто шляхом витягування його із запропонованих конвертів.

10. Перед складанням тестів  письмово претендент оформлює аркуші, на якому проставлений штамп селищної ради, вказуючи прізвище, ім’я, по батькові. Після написання відповідей, кандидат на цьому ж аркуші ставить свій підпис.

11. Кандидати, які набрали загальну суму балів при перевірці знань законодавства по тестових питаннях менше 50 відсотків правильних відповідей, вважаються такими, що не склали іспит та не можуть бути рекомендованими конкурсною комісією для призначення на посаду. Такі кандидати не допускаються до наступного етапу – оцінювання професійних компетентностей кандидатів за результатами розв’язання ситуаційних завдань.

12. Після складання тестування кандидат проходить перевірку професійних компетентностей шляхом розв’язання ситуаційного завдання. Ситуаційне завдання вирішується письмово державною мовою. Ситуаційне завдання кандидат обирає особисто шляхом витягування його із  запропонованих конвертів. Відповідь на ситуаційне завдання кандидат пише на аркуші, на якому проставлений штамп селищної ради,

Перевірка професійних компетентностей відбувається шляхом розв’язання 1 (одного) ситуаційного завдання. Варіанти ситуаційних завдань формуються із практики роботи у закладах загальної середньої освіти (додаток 1 Положення) і можуть бути однаковими для всіх претендентів з однієї школи за рішенням комісії. Варіант ситуаційного завдання кандидат обирає особисто шляхом витягування його із запропонованих конвертів.

Загальний час виконання ситуаційного завдання становить до 40 хвилин.

13. Конкурсна комісія після завершення відведеного часу для кандидатів  на проходження перевірки знань законодавства та професійної компетентності здійснює перевірку робіт.

14. Форма перевірки знання законодавства здійснюється шляхом додавання балів. Правильна відповідь на тестове питання становить 1 (один) бал. Максимальна сума балів з перевірки знань законодавства становить 30 (тридцять)  балів.

15. Оцінювання професійних компетентностей – розв’язку ситуаційного завдання, відбувається за 5 (п’яти) бальною системою від 0 до 5 балів кожним членом комісії індивідуально за наступними критеріями:

0 (нуль) балів виставляється кандидатам, які взагалі не надали розв’язку ситуаційного завдання, або їх відповідь зовсім не стосується даного питання;

1 (один) бал виставляється кандидатам, у представленій відповіді яких лише окремі елементи стосуються розв’язку ситуаційного завдання;

2 (два) бали виставляються кандидатам, які лише поверхнево розв’язали ситуаційне завдання;

3 (три) бали виставляються кандидатам, які розв’язали ситуаційне завдання частково;

4 (чотири) бали – виставляються кандидатам, які добре  справилися із розв’язком ситуаційного завдання, але у відповіді допустилися незначних помилок;

5 (п’ять) балів – виставляються кандидатам, які в повному обсязі і вірно представили розв’язок ситуаційного завдання.

За результатами індивідуального оцінювання розв’язку ситуаційного завдання обраховується середнє арифметичне значення для кожного учасника конкурсу, яке множиться на коефіцієнт 6 (шість). Максимальна сума балів з розв’язання ситуаційного завдання становить 30 (тридцять)  балів.

16.  Кандидати, які набрали менше 50 відсотків від максимальної суми балів при оцінюванні професійних компетентностей кандидатів за результатами розв’язання ситуаційних завдань, не можуть бути рекомендованими конкурсною комісією для призначення на посаду. Такі кандидати не допускаються до наступного етапу – презентації перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, а також надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії щодо проведеної презентації.

17. Публічна та відкрита презентація перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти здійснюється державною мовою та може тривати до 15 (п’ятнадцяти) хвилин.

18. По завершенню  представлення  кандидатом  презентації члени комісії мають право ставити питання в межах змісту конкурсного випробування.

19. Оцінювання результатів публічної та відкритої презентації перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії в межах змісту конкурсного випробування відбувається за 5 (п’яти) бальною системою від 0 до 5 балів кожним членом комісії індивідуально за наступними критеріями:

0 (нуль) балів виставляється кандидатам, які не підготували презентацію перспективного плану розвитку закладу і не в змозі надати відповіді на питання членів комісії;

1 (один) бал виставляється кандидатам, презентація перспективного плану розвитку закладу в яких дуже слабка, відповіді на питання членів комісії поверхневі і в більшості випадків невірні;

2 (два) бали виставляються кандидатам, які представили слабку за якістю презентацію перспективного плану розвитку закладу, відповіді на питання членів комісії поверхневі і нечіткі;

3 (три) бали виставляються кандидатам, які представили посередню за якістю презентацію перспективного плану розвитку закладу і змогли дати відповідь на частину питань членів комісії;

4 (чотири) бали – виставляються кандидатам, які представили добру за якістю презентацію перспективного плану розвитку закладу і змогли дати чітку та вірну відповідь на більшість питань членів комісії;

5 (п’ять) балів – виставляється кандидатам, які мають чітке і ясне бачення перспективи розвитку закладу освіти, представили відмінну за якістю презентацію перспективного плану розвитку закладу і змогли дати повні, чіткі і зрозумілі відповіді на питання членів комісії;

За результатами індивідуального оцінювання публічної та відкритої презентації перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії в межах змісту конкурсного випробування обраховується середнє арифметичне значення для кожного учасника конкурсу, яке множиться на коефіцієнт 6 (шість). Максимальна сума балів з презентації закладу освіти становить 30 (тридцять)  балів.

Кандидати, які набрали менше 50 відсотків від максимальної суми балів при оцінюванні презентації закладу освіти та наданні відповідей на запитання членів конкурсної комісії, не можуть бути рекомендованими конкурсною комісією для призначення на посаду.

20. Кількість балів із кожного етапу конкурсного відбору учасників заноситься у відомість (додаток 2 Положення).

21. Визначення остаточних результатів конкурсного відбору здійснюється у балах. Переможцем конкурсу є кандидат, який набрав найбільшу загальну кількість балів.

22. У разі набрання кандидатами однакової кількості балів при  визначенні переможця вирішальним є голос голови конкурсної комісії. Також голос голови конкурсної комісії є вирішальним при вирішенні інших питань, винесених на голосування при рівному розподілі голосів.

23. Конкурсна комісія повідомляє кандидатів про результати конкурсу в день його закінчення із зазначенням факту повідомлення учасників про результат конкурсу відповідним записом у протоколі. У випадку, якщо учасник конкурсу залишив засідання конкурсної комісії без поважних причин або не повідомивши конкурсну комісію, і не пройшов всі етапи конкурсу, вважати його таким, що добровільно припинив участь у конкурсі із зазначенням даного факту відповідним записом у протоколі.

24. Конкурсна комісія упродовж двох робочих днів з дня завершення конкурсного відбору визначає переможця конкурсу або визнає конкурс таким, що не відбувся, та оприлюднює результати конкурсу на веб-сайті селищної ради.

Не може бути визначено переможцем конкурсу особу, яка не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Загальна тривалість конкурсу не може перевищувати двох місяців з дня його оголошення.

25. Конкурсна комісія визнає конкурс таким, що не відбувся, якщо:

- відсутні заяви про участь у конкурсі;

- до участі у конкурсі не допущено жодного кандидата;

- жодного із кандидатів не визначено переможцем конкурсу.

У разі визнання конкурсу таким, що не відбувся, проводиться повторний конкурс.

26. Протягом трьох робочих днів з дня оприлюднення рішення про визначення переможця конкурсу конкурсна комісія надає Рокитнівському селищному голові відповідний протокол щодо визначення переможця конкурсу. Селищний голова  призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним строковий трудовий договір (контракт) у встановленому законодавством порядку.

27. Документи, які були подані претендентами на конкурс, по його завершенні, зберігаються один рік  у відділі освіти, молоді та спорту Рокитнівської селищної ради.

28. Форма строкового трудового договору (контракту) розробляється Рокитнівською селищною радою відповідно до чинного законодавства України.

 

 

 

 

 



 

Додаток 1

до пункту 12 Положення

 

 

ЗРАЗОК

ситуаційного завдання для перевірки професійних компетентностей претендентів на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Рокитнівської селищної територіальної громади

           

 

До Вас, як до керівника закладу загальної середньої освіти звернулися батьки з метою зарахування дитини у заклад освіти, керівником якого Ви є.

Опишіть алгоритм зарахування дитини у заклад. Зазначте, чи може керівник закладу відмовити у зарахуванні, та на яких підставах.

 

 

 




 

ДОДАТКИ

1 9.1. Дод. 2 до Положення.pdf Переглянути